Terrordåden i Oslo

Järnrosor ska hedra terroroffer i Norge

2:25 min

Det är smeden och konstnären Tobbe Malm som ligger bakom minnesmonument över terrordåden i Norge 2011. En av smederna som bidrar till konstverket är Mia Persson i Braxsele utanför Bjurholm.

Monumentet kommer att invigas i sommar utanför domkyrkan i Oslo. Det består av nästan 1000 rosor smidda i järn.

Det var den 22 juli 2011 som regeringskvarteret i centrala Oslo skakades av explosioner och ungdomar på närliggande Utøya mördades av
Högerextremisten Anders Behring Breivik. Han dömdes senare för attackerna, som totalt dödade 77 människor.

– Det man gjorde i Norge var att gå man ur huse och strödde rosor över gator och torg och då tänkte jag att järnrosen kunde bli en symbol, säger Tobbe Malm till P4 Västmanland.

Cirka 150 av rosorna har smitts av personer som överlevde attackerna och av anhöriga till offren, övriga rosor har smitts och skänkts av smeder från hela världen. Och en av smederna som bidrar till konstverket är Mia Persson, En av smederna som bidrar till konstverket är Mia Persson, Smia konstsmide, utanför Bjurholm. i Braxsele utanför Bjurholm. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista