Få kvinnliga brandmän

Bodil jobbar som brandman och förskolelärare

2:38 min

Bodil Persson jobbar som förskolelärare och brandman i Storuman, och hon menar att det med lite god vilja går bra att kombinera uppdragen.

Det är svårt att rekrytera till räddningstjänsten, och särskilt kvinnor. Men Västerbotten ligger ändå långt över snittet och i Bjurholm och Storuman är en femtedel av de anställda deltidsbrandmännen kvinnor.

Bodil Persson tror bland annat att många kvinnor drar sig för att söka sig till yrket på grund av förutfattade meningar.

– Att man ska vara på ett visst vis. Så tänkte jag själv lite grann: ”kommer jag att klara det här fysiskt”, och sådana saker. Men man ska inte vara rädd för att kolla upp och boka ett besök, eller fråga om man är sugen, säger hon.

För mig har det gett jättemycket. Ett härligt gäng – man blir väldigt sammansvetsade. Man är väldigt omtänksam mot varandra.

Att kombinera de båda yrkena går med lite god vilja bra, berättar Bodil Persson. De har lyckats modellera ett schema som är anpassat för när hon har jourveckor.

– Jag är aldrig först, vid öppning, eller sist på förskolan, berättar hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista