Renbetesrättegången gäller rätten för renen att beta

Det går inte att få ersättning för skador om renbetesrätten gäller av hävd. Därför måste renägarnas rätt att ha ren i Nordmalingsområdet ifrågasättas, hävdar markägarna.

Just nu pågår ett av de största målen i Umeå Tingsrätts histora.

Det är 123 markägare i Nordmaling som har stämt de tre samebyarna Vapsten, Ran och Upme tjelde, (Upme tjelde är det nya namnet på Umbyns sameby). Markägarna vill ha klar att samerna inte har rätt sen urminnes tid att ha renar där. Då kan man också begära ersättning för renarnas intrång, hävdar markägarna.

Rättegångsförhandlingarna handlar alltså inte om hur skadorna ska regleras ekonomiskt utan om samebyarna har rätt till bete eller inte.

Det förvånar renskötaren Oleg Omma från Upme tjelde. Han anser att rättegången borde gälla uppkommna betesskador och inte renbetesrätten vilket Nordmalingsmålet nu kommer att avgöra.

Ulrika Sundin Bonnedal advokat och företräder markägarna i Nordmalingsmålet säger till P4 Västerbotten att markägarna måste för att få rätt till ersättning ifrågasätta renbetesrätten.

-Om renbetesrätten gäller krävs bevisad oaktsamhet för att markägarna ska få ut ersättning renbetesskador sin mark.

Om renbetesrätten inte finns gäller ett strikt ansvar och då ska varje skada ersättas säger Ulrika Sundin Bonnedal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".