HENRIKSFJÄLL

Hoppas på nya fritidshus när damm säkrar mot skred

1:28 min

Den nya sedimentationsdammen ska stoppa slamskred vid Henriksfjäll i Vilhelmina kommun. Nu hoppas man kunna gå vidare med bygglov för fler fritidshustomter i området.

– Det här känns jätteskönt för framtiden, vi bygger ju för framtiden så det känns jättebra, säger Sören Hagenvald, GVA-chef vid tekniska enheten i Vilhelmina kommun.

Det var i samband med ett jordskred 2011 som man fick upp ögonen för riskerna för fortsatta skred området, som ligger i Henriksfjäll öster om Kittelfjäll. Statens geotekniska institut (SGI) gjorde bedömningen att det behövs säkras upp innan man kan fortsätta bygga där.

15 000 kubikmeter jord och stenmassor har flyttats vid anläggandet av sedimentationsdammen.

Totalt har det kostat drygt sex miljoner kronor varav 60 procent var statsbidrag, via Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Och det finns en handfull bygglov som har legat och väntat på att detta skulle bli klart, berättar Sören Hagenvald.

– Man kunde alltså inte bevilja bygglov på grund av riskerna för ras och skred. Men i och med att vi har tillskapat den här säkerhetsbarriären så ska inte det vara ett hinder vid ansökan för att få den beviljad, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista