IS-ÅTERVÄNDARE

IS-anhängare har återvänt till länet

1:22 min

Några personer som rest till Syrien för att gå med i IS har kommit tillbaka till Umeå.

– Vi har kännedom om några få personer i Umeå, och det finns säkert på andra håll i Västerbotten också, säger Kerstin Rörsch, Umeå kommuns kontaktperson mot våldsbejakande extremism. 

Vad jag känner till finns det inga kvar i Syrien nu som har bott i Umeå. Det kan finnas ett mörkertal, men vad vi vet väntas inga fler återvända från IS.

Precis som man har organiserat ett förebyggande arbete mot våldsbejakande extremism så är Umeå kommun också redo att ta hand om IS-återvändare.

– Man måste göra en individuell bedömning. Är det en person som misstänks för brott får rättsväsendet ta hand om den. Personer som inte misstänks för brott, men som har varit där nere är det ofta säkerhetspolisen som tar kontakt med den personen, säger Kerstin Rörsch

– När det kommer till barn som återvänder ska socialtjänsten göra en utredning, både när det gäller tonåringar som rest själva och mindre barn som vistats med sin familj i krigszonen.

Kommunen och polisen har möten varje vecka om arbetet mot våldsbejakande extremism.

Kerstin Rörsch skulle helst se att misstänkta krigsförbrytare döms av en internationell tribunal, eftersom det borde vara lättare att hitta bevis om rättegången hålls närmare brottsplatsen.

– Men jag tycker ändå att vi i Umeå har så bra koll som man kan ha.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista