IS-ÅTERVÄNDARE

Inga ytterligare IS-anhängare väntas återvända till länet

1:36 min

De IS-återvändare som kommit tillbaka till länet efter att ha gått med i terrororganisationen är ett fåtal. De senaste kom 2016 och nu väntas inga ytterligare återvända till länet.

Några personer som rest till Syrien för att gå med i IS har kommit tillbaka till Umeå. Det säger Umeå kommuns kontaktperson mot våldsbejakande extremism, Kerstin Rörsch.

Sedan 2016 har vi inte fått information om att det vistas återvändare i kommunen.

Det krävs två från varandra oberoende källor för att det ska anses bekräftat att en återvändare vistas i kommunen. Det skedde senast 2016 i Umeå kommun, säger Kerstin Rörsch.

Enligt Peder Jonsson, pressinformatör hos Polisen känner man inte heller till att några ytterligare återvändare väntas till länet. 

Samtidigt finns ett mörkertal. Man uppskattar att den egentliga siffran ligger mellan tre och åtta personer. Anledningen till att det kan finnas de som gått under radarn, trots den breda samverkan som finns mellan kommun, polis och psykiatrin bland annat, är att Sverige inte är ett övervakningssamhälle, menar Kerstin Rörsch. 

– Den här typen av frågor är av naturen svår att följa, om en person väljer att inte ge sig till känna har vi inga tvångsmässiga åtgärder att registrera åsikter eller så, därför kommer det alltid att finnas en viss form av osäkerhet i den här typen av bedömningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista