KAMERABEVAKNING I UMEÅ

Kamerabevakning ska underlätta polisens arbete

1:47 min

I höstas satte Luleåpolisen upp kameror i stadsdelen Porsön, vilket ska ha gett positiva resultat. Nu kommer det även sättas upp i Umeå.

Polisen planerar att sätta upp övervakningskameror i Umeå och tidsplanen just nu är att de ska vara i bruk till hösten. 

Det ska vara trygghetsskapande och det ska underlätta polisens möjlighet att utreda brott. Det är egentligen i stora drag det vi riktar oss mot.

Mer specifik var kamerorna kommer sitta vill de däremot inte gå ut med i dagsläget. Men platsen väljs utifrån var det sker flest brott.

Kameror har sedan i höstas testats i stadsdelen Porsön i Luleå, som då var först ut i Region Nord att prova den nya tekniken. Carl von Bergen menar att de redan nu har gett positiva resultat.

Stina Holmberg, forskningsråd på Brottsförebyggande rådet är insatt både i svensk och internationell forskning om kamerabevakning. Hon menar att kameror inte kan ersätta poliser på plats, men ge resultat om de används på ett väl motiverat sätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista