Fick taxiuppdraget utan bilar

Umeå Taxi har överklagat Umeå kommuns upphandling av färdtjänstresor med taxibilar och specialfordon till länsrätten. Taxibolaget anser bland annat att kommunen inte följt lagen om offentlig upphandling. Kommunens upphandlingsansvarige vill inte kommentera innan kommunen lämnat sitt yttrand till länsrätten på måndag.

Umeå Taxi anser bland annat att kommunen inte följt lagen om offentlig upphandling. Enligt Umeå Taxi har Taxi direkt fått färdtjänsttrafiken för kommundelsnämnden Holmsund/Obbola trots att Umeå Taxi lagt ett lägre anbud, det säger Mikael Thyni platschef Umeå Taxi.

Umeå Taxi ifrågasätter även att Samrest AB med säte i Lund vann anbudet för färdtjänstresor inom Umeå kommun, trots att man inte redovisat vilka och hur många fordon man har för att klara trafiken.

- Man har inga kontrakterade bilar, man har ingen planerad fordonsflotta heller. I anbudsunderlaget är det ett ”skall”-krav att man ska kunna presentera, antingen en befintlig eller en planerad, vilka fordon man ska använda, säger Mikael Thyni platschef Umeå taxi.

Samrest AB är ett företag som specialiserat sig på att vara beställare av trafiken men låter andra sköta transporten. Inget av de taxibolag i Umeå som Samrest varit i kontakt med har visat intresse för att utföra uppdraget, det säger ansvariga inom Taxi Direkt, Taxi Mix och Umeå Taxi.

Hans Gum som är ansvarig för upphandlingen inom Umeå kommun vill inte kommentera ärendet före kommunen lämnat in sitt yttrande till länsrätten på måndag.

Reporter Inga Korsbäck.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".