Lärarlegitimation på fritids

Tufft att klara krav på lärarlegitimation på fritids

1:27 min

I sommar blir det krav på lärarlegitimation att få undervisa på fritidshem. Sorsele är en av många kommuner där det är svårt att få tag på utbildad personal.

Linda Sandqvist är chef för fritids i Sorsele kommun och här är det tufft att få tag på utbildad personal.

Vi har sökt fritidspedagoger i flera år men vi får inga behöriga sökande. Det är jättesvårt att få tag på personal hit till Sorsele.

I Sorsele kommun finns fritids förutom i tätorten också i Gargnäs, Blattnicksele och Ammarnäs och utbildade fritidspedagoger saknas helt. Det råder också stor brist på fritidspedagoger på många håll i landet.

Men nu i sommar blir det krav på lärarlegitimation för att undervisa på fritids och för den krävs en pedagogisk högskoleexamen med inriktning mot fritidshem. Personal som barnskötare och fritidsledare kan fortsätta jobba här men undervisningen ska ledas av legitimerade lärare.

Sorsele fortsätter söka fritidspedagoger men om man inte lyckas rekrytera innan sommaren så blir rektorn ansvarig för undervisningen. Men nu gäller det för arbetsgivarna att göra allt de kan för att få tag på legitimerade lärare till fritids, säger Anna Westerholm, avdelningschef på Skolverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista