VÄXTHUSEFFEKTEN

Skotrar och fyrhjulingar släpper ut mer klimatgaser än inrikesflyget

2:50 min

Utsläppen av växthusgaser från terrängmaskiner har mångdubblats de senaste 30 åren, medan utsläppen från många andra trafikslag minskat. Skotrar och fyrhjulingar släpper dessutom ut mer växthusgaser än inrikesflyget i norra Sverige, rapporterar Sameradion & SVT Sápmi.

Enligt offentlig statistik har klimatutsläppen från skotrar och fyrhjulingar tredubblats sedan 1990. I fyra av de fem nordligaste länen släpper terrängmaskinerna ut mer växthusgaser än inrikesflyget. Något som också följer med att antalet registrerade terrängmaskiner också har ökat.

Sameradion & SVT Sápmis webbsida kan ni läsa mer, men även ta del av grafik över utsläppen, samt en förklaring till hur man beräknar utsläppen av föroreningar i Sverige. 

Fakta utsläpp från terrängmaskiner och flyg

Sverige, liksom de flesta andra länder, rapporterar luftföroreningar varje år till FN:s klimatkonvention och till den internationella konventionen gränsöverskridande luftföroreningar.

Redovisningarna bygger på så kallade modellberäkningar, där samma metod används av alla länder för att få jämförbara resultat.

Utsläppen från skotrar och fyrhjulingar fördelas utifrån antal registrerade fordon per kommun.

Osäkerheten är dock ganska hög när det gäller redovisningen av utsläppen från de flesta arbetsmaskiner, eftersom det är svårt att veta hur mycket maskinerna används och hur mycket bränsle de använder.

Utlandsregistrerade skotrar och fyrhjulingar, från exempelvis Norge och Finland, finns inte med i redovisningarna så deras utsläpp syns inte i statistiken för Sverige.

Utsläppen från inrikesflyget omfattar de flesta typer av flygningar inom rikets gränser och fördelas på antal landningar per flygplats. Här bedöms säkerheten större, eftersom endast ett enda bränsleslag används.

Källa: Naturvårdsverket och SMHI.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista