Lärarlegitimation på fritids

Välutbildad personal på fritids i Åsele

1:30 min

Åsele är en av de kommuner i länet som har högst andel utbildad personal på sina fritidshem. 64 procent av personalen har pedagogisk högskolexamen och det är långt över snittet i landet.

– Det är jätteroligt. Det är fantastiskt att få ha många som har legitimation för det jobb de ska göra, det säger Anita Eriksson som är rektor för fritidshemmen i Åsele.

I sommar blir det krav på lärarlegitimation för att få undervisa på fritids och för att få den krävs en pedagogisk högskoleexamen med inriktning mot fritidshem.

Enligt statistik från Skolverket har 39 procent av de som jobbar på fritids i landet en pedagogisk högskoleexamen och Åsele ligger alltså långt över snittet här.

Anita Eriksson säger att Åsele kommun har en stab med personal som har jobbat länge. En del var färdigutbildade när de började och andra har utbildat sig under tiden de har arbetat.

De flesta som jobbar på fritidshemmen i Åsele är förskollärare, men nu ska kommunen även rekryterat en fritidspedagog.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista