Otrygga anställningar påverkar unga kvinnor mest

De allra otryggaste och osäkra anställningar ökar starkt, och drabbar särskilt unga kvinnliga arbetare. Det skriver LO i en ny rapport.

Obekväm arbetstid har också blivit vanligare, särskilt för kvinnorna. Andelen LO-kvinnor som jobbar på obekväm arbetstid har nästan fördubblats, från 25 procent till 49 procent på 25 år. Bland LO-männen har det varit en ökning från 23 till 33 procent. Arbetstidernas förläggning har allt mer kommit att bli en klassfråga, skriver LO.

Den allra mest osäkra anställningsformen där arbetsgivaren ringer och erbjuder jobb när behov uppstår har ökat praktiskt taget oavbrutet sedan 1990 - från ungefär 40 000 till 145 000 i dag.

Slutsatsen i rapporten blir att den ökade osäkerheten på arbetsmarknaden har kommit att påverka människors mest centrala livsfrågor som viljan att bilda familj och skaffa barn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".