HÅRDA VINDAR

Tufft för lämlarna i vårvinterns stormar

1:40 min

Vårvinterns stormar kan ha saboterat för lämlarna. De lämlar som i sin tur är favoritföda för den fridlysta fjällräven.

Malin König jobbar med hotade arter på Länsstyrelsen i Västerbotten och berättar att det i höstas såg ut som att 2019 skulle kunna bli ett bra lämmelår. Sedan kom ett fint snötäcke som stärkte förhoppningarna om ett bra år för lämlarna. Men så kom stormarna.

– Risken finns att snötäcket kollapsade. Lämlarna gör sina bon i skiktet mellan snön och marken och om snön kollapsar så finns ingenstans att ha sina bon, säger Malin König.

Först kom stormen Jan, sedan stormen Julia och stormen Mats och i hela länet har det enligt SMHI varit en blåsigare vinter än ett normalår.

Det här kan alltså ha ställt till det för lämlarna. Efter stormarna såg Länsstyrelsens naturbevakare lämmelspår uppe på snöytan i fjällen och det är ett dåligt tecken eftersom lämlarna den tiden på året ska vara nere i sina bon under snötäcket.

Fjällräven har just nu en positiv utveckling i Sverige. Men för en stark stam av fjällräv krävs en god tillgång på lämlar. När snösmältningen kommer igång uppe i fjällen går det att se hur lämlarna har klarat vårvinterns stormar. Det är bara att hålla tummarna, säger Malin König.

– Vi hoppas att det fanns snöfickor och områden där de kunde klara sig och göra just det lämlar gör bäst, många fler lämlar, säger Malin König.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista