5G-nätet

Umeå 5G:s ordförande: Behövs ingen egen riskanalys

1:13 min

Kritikerna av 5G-projektet i Umeå menar att en riskanalys saknas. Men Umeå 5G:s verksamhetschef och ordförande säger att det redan är gjort av svenska myndigheter.

Anders Kjellander, verksamhetschef och ordförande för Umeå 5G, säger att en egen riskanalys av hälsorisker inte behövs eftersom svenska myndigheter redan gjort en riskbedömning om radiokommunikation, där 5G ingår.

Oron för 5G handlar egentligen om en begreppsförvirring, säger Jan-Åke Olofsson, universitetslärare i tillämpad fysik vid Umeå universitet. 5G är den femte generationens mobiltelefonnät, efter 3G och 4G. Det som oroar kritikerna är riskerna med elektromagnetisk strålning, vilket innefattar mycket mer än mobilnät. Bland annat radiosändningar.

– Vi har haft radiosändningar över 100 år, med effekter som vida överstiger de effekter vi har idag. Om det har funnits grava risker med elektromagnetisk strålning borde det ha visat sig vid det här laget, säger Jan-Åke Olofsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista