5 G-nätet

Hör Jan-Åke Olofsson förklara vad 5 G är

5:42 min

Umeå kommun ska göra en särskild tillsyn av 5 G-projektet sedan många oroliga begärt en riskanalys. Jan-Åke Olofsson, Umeå universitet, menar att risken troligen är liten eftersom samma strålning använts under lång tid.

Turerna kring 5G-projektet fortsätter. Många oroade personer har hört av sig till Umeå kommun och krävt att kommunen gör en kontroll av Umeå 5G.

Annika Söderlund, enhetschef för miljöskydd, säger att de fått så många mejl från oroade personer att de nu startar ett tillsynsärende av projektägaren Umeå 5G.

Men enligt Jan-Åke Olofsson, universitetslärare i tillämpad fysik vid Umeå universitet, finns det ingen anledning att tro att 5G skulle innebära en fara för människors hälsa, eftersom det inte handlar om någon ny typ av strålning.

– Jag eller någon annan kan ju inte säga att det är ofarligt. Men Vetenskapsradion i P1 sammanställde ett tiotusental rapporter och kunde inte se att det skulle vara någon förhöjd risk, säger Jan-Åke Olofsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista