Statsvetaren om Northvolt: "Spännande att följa processen"

1:54 min

Senaste veckan har Northvolt fått med sig nya medfinansiärer, men fortfarande fattas 25 miljarder kronor. Statsvetare Rolf Hugoson kommenterar utvecklingen.

Tidigare i veckan blev det klart att Northvolt fick ett miljardlån från Europeiska investeringsbanken EIB, och på fredagen presenterade Tillväxtverket att de går in med 30 miljoner kronor i projektet.

Betyder det att projektet kommer närmare att bli verklighet? Rolf Hugoson som är statsvetare vid Umeå universitet och forskare inom statsutveckling menar att det ser lovande ut för batterifabriken.

– Någonting kommer att ske här. Det har redan börjat och Skellefteå förändras. Men om de håller tidsplanen kan man vara frågande till, säger Rolf Hugoson.

Fabriken sägs skapa 2 500 nya jobb i Skellefteå. Hugoson vill inte dra på för stora växlar om vad en sån tillökning skulle innebära för kommunen och länet.

– Det kommer nog att förändra Skellefteå även om man inte ska gå så långt som att säga att det är ett paradigmskifte. Men det bygger vidare på Skellefteås kulturarv som industristad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista