De laddar inför Elbilsdagen

1:42 min

Elbilsdagen går av stapeln i Vännäsby under lördagen. Jens Rundberg, som är en av arrangörerna, hoppas på en folkfest som väcker intresse.

I en omställning från fossila bränslen spelar elbilarna en viktig roll. En klimatgrupp bestående av ideellt arbetande privatpersoner vill uppmärksamma det.

– Privata transporter med personbilar står för en väldigt stor del av koldioxidutsläppen - särskilt i en liten kommun som Vännäs med mycket pendling, säger Jens Rundberg.

– Vi hoppas visa allmänheten att det går köra med elbil istället.

Tillsammans med Vännäs kommun arrangerar de Elbilsdagen, som kommer innehålla allt från visning av elbilar och information om laddstolpar till pyssel för barnen.

Elbilsdagen är inte klimatgruppens första evenemang. Inspirerade av Greta Thunberg arrangerade de en dag i mars då kommunpolitikerna fick berätta om hur de tänkt jobba med klimatfrågor. Evenemanget lockade drygt 400 personer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista