Batterifabriken i Skellefteå

Finansiering klar för byggstart av batterifabriken

1:29 min

Batteriföretaget Northvolt säger nu att det är klart att starta bygget av fabriken i Skellefteå. En fabrik som kan ge minst 2500 nya jobb i kommunen.

Efter flera års jakt på pengar kunde batteriföretaget Northvolt i dag meddela att man fått ihop pengar för att bygga batterifabriken i Skellefteå.

Fabriken ska tillverka litiumjonbatterier som bland annat kan användas i elbilar.

Intresset har varit stort och nu har stora bilkoncerner som Volkswagen och BMW lovat satsa pengar. Även svenska investerare i form av Folksam och AMF satsar. Totalt har bolaget nu fått in ytterligare motsvarande 9 miljarder kronor. Sedan tidigare har företaget fått ett lån på närmare fyra miljarder från Europeiska investmentbanken.

Därtill kommer ytterligare lån, enligt bolagets besked i pressmeddelande.
 
För Skellefteå kommun är det här ett viktigt och välkommet besked.

– Det här känns otroligt spännande och under senare år har vi jobbat enormt hårt för etableringen, säger Lorents Burman (S), kommunalråd.

Vad kan det betyda för arbetstillfällen?

– Själva fabriken kan ge 2500-3000 anställda. Det kan också innebära två gånger så mycket arbetstillfällen, alltså omkring 6000 arbetstillfällen på hundratals nya företag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista