Två utvisas

Muslimska ledaren som tagits i förvar ska utvisas

0:19 min

Den muslimske ledare från Umeå som sedan en tid sitter i förvar av Säpo, har idag fått beslutet att han ska utvisas. Det rapporterar SVT Nyheter.

Enligt SVT ska även en muslimsk ledare från Gävle utvisas.

Förutom den muslimske ledaren från Umeå sitter ytterligare fem personer i förvar, då Säpo anser dem vara ”tongivande i verksamheter där radikalisering sker”.

Enligt Säpo har tillväxten i extremistmiljöerna varit omfattande under de senaste åren. Antalet individer inom de våldsbejakande extremistmiljöerna har gått från hundratals till tusentals, skriver Säpo. För att minska tillväxten arbetar de långsiktigt och i nära samverkan med andra myndigheter.

– Säkerhetspolisens uppdrag är att skydda Sverige och vår demokrati. Våra åtgärder handlar bland annat om att begränsa handlingsutrymmet för individer som förespråkar våld som medel för att nå sina mål, eller som försöker förmå andra att ansluta sig till grupper som använder våld för att ändra samhällsordningen, säger säkerhetspolischef Klas Friberg i pressmeddelandet.

Vi söker mer information om händelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista