Brist på mineral

Koboltbrist i världen ett huvudbry för Northvolt

1:42 min

Igår kom beskedet att företaget Northvolt startar en batterifabrik i Skellefteå. Men för att tillverka företagets litiumjonbatterier behövs kobolt, en råvara som det snart kan råda brist på i världen.

Christian Kopfer är råvaruanalytiker på Nordea, och han menar att tillgången på kobolt förväntas vara begränsad i jämförelse med den efterfrågeökning som kommer i och med batteritillverkningen.

Ett av kraven på Northvolt från finansiärerna är att företaget kan garantera tillgången på kobolt. Ett annat problem är att det förekommer barnarbete i många gruvor som bryter kobolt – framför allt i Kongo.

– Vi kommer att veta var vår kobolt kommer ifrån, och den kommer inte att komma från gruvor som har barnarbete, säger Peter Carlsson, Northvolts vd.

Christian Kopfer tror att företaget kan lyckas få tag i tillräckligt med kobolt, däremot varnar han för ett scenario där priset blir så högt att det blir svårt att få lönsamhet i själva batterierna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista