Tekniska nämnden

Umeå centrum blir rökfri zon

2:04 min

Det 1 juli träder det nya rökförbudet i kraft, och i samband med detta upprättas en rökfri zon i centrala Umeå. Det beslutade tekniska nämnden igår.

Det nya rökförbudet som den 1 juli träder i kraft i hela Sverige innebär att det blir förbjudet att röka på exempelvis uteserveringar, allmänna lekplatser och inhägnade idrottsanläggningar.

I samband med att detta ska börja gälla beslutade tekniska nämnden i Umeå i torsdags om en rökfri zon i Umeå centrum. Skyltar kommer att sättas upp för att visa var rökförbudet gäller.

Den nya tobakslagen ska underlätta för icke-rökare samt för personer med astma och allergier att kunna vistas i offentliga lokaler utan att utsättas för tobaksrök.

 – Man bedömer att det finns ett behov av att faktiskt skydda ickerökare och astmatiker och andra från skadlig tobaksrök som man inte själv väljer, säger Lena Karlsson Engman (S), tekniska nämndens ordförande.

Lena Karlsson Engman berättar att det inom det här området finns så många entréer, och tekniska nämnden vill göra det enkelt och tydligt för medborgarna och aktörer i centrum. Just därför har de valt att göra en större sammanhållen zon för rökförbudet.

Förbudet gäller för nästan hela den så kallade centrumfyrkanten, och för rökarnas del kommer det att finnas en del rökrutor utplacerade.

Platser som det kommer att råda rökförbud på från och med första juli är bland annat:

  • Lekplatser
  • Inhägnade idrottsanläggningar
  • Lokaler för hälso- och sjukvård
  • Kollektivtrafik och väntsalar - ex. tågperronger, busshållplatser
  • Restauranger, caféer och serveringar
  • Lokaler för offentlig verksamhet
  • Andra lokaler dit allmänheten har tillträde såsom butiker, bibliotek, biografer och teatrar.

”Den som äger eller disponerar lokalen ansvarar för att rökförbudet följs och ska markera var rökning är respektive inte är tillåten. Om du störs av rökning i en lokal eller på en plats som ska vara rökfri ska du ta upp det med innehavaren. Om det inte blir någon förändring kan du vända dig till kommunens miljö- och hälsoskydd som har tillsynsansvaret för att tobakslagen följs.”, skriver Umeå kommun i ett pressutskick.

Karta: Här blir det rökförbud i Umeå

En karta över Centrala Umeå där det blir en rökfri zon
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.