Kostnadsutjämning

Mer pengar till fattiga kommuner i nya förslaget

1:46 min

Dorotea är den kommun i hela landet som fortsatt få mest stöd per invånare i kostnadsutjämning, i ett förslag som riksdagen väntas klubba i höst.

I höst väntas riksdagen ta beslut om kostnadsutjämningen mellan kommunerna. Det system där rika kommuner ger till fattiga.

I förslaget, som varit ute på remiss, får 13 av länets 15 kommuner mer i bidrag jämfört med idag, medan två kommuner, Umeå och Skellefteå, får betala mer till systemet.

Dorotea är den kommun i hela landet som fortsatt få mest stöd per invånare i kostnadsutjämning.

– Det är klart att det är ett absolut nödvändigt tillskott. Vi har haft svag ekonomi under ganska många år, säger kommunalrådet Nicke Grahn (L) i Dorotea.

I förslaget får Dorotea fortsatt mest i landet med drygt 13.000 kronor per invånare och år i kostnadsutjämning, tätt följd av Sorsele, Bjurholm och Åsele. Det är de fyra kommuner i landet som får mest per invånare enligt förslaget.

Dorotea och Sorsele får ökat bidrag med runt 15 procent och Bjurholm och Åsele med runt 25 procent.

Nytt i förslaget är att mer hänsyn tas till befolkningstäthet och socioekonomiska faktorer. Kommunal vuxenutbildning är en ny post i systemet.

Merparten av bidragen går till skola och äldreomsorg.

Kostnadsutjämningen, som nu utretts och som riskdagen ska besluta om, är en av flera delar i utjämningen mellan landets kommuner och landsting. En annan stor del är inkomstutjämningen. Den delen har inte utretts.

I inkomstutjämningen kompenserar kommunerna varandra för att inkomsterna skiljer sig stort åt mellan kommunerna. I det systemet går även staten in med pengar medan kostnadsutjämningen är ett nollsummespel kommuner emellan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista