Ingen ny prövning

Besvikelse och lättnad över avslut i Boliden-målet

2:01 min

Högsta domstolen kommer inte ta upp det stora skadeståndsmålet mellan gruvföretaget Boliden och närmare 800 chilenare som hade stämt företaget på 100 miljoner kronor i skadestånd.

I både tingsrätt och hovrätt vann Boliden. Företagets kommunikationschef Klas Nilsson tycker att det känns bra att processen nu kommit till ett avslut.

– Det känns bra, det har varit fem års lång juridisk prövning där man har vänt på alla stenar vad gäller de här frågeställningarna och nu har man då i en, två, tre instanser klarlagt att Boliden inte har någon skadeståndsskyldighet i det här, säger han.

Boliden hade stämts av närmare 800 chilenare som hävdat att de blivit sjuka till följd av giftigt smältverksavfall som företaget exporterade till Chile på 80-talet. Men som tingsrätten tyckte det saknades bevis för och som hovrätten slog fast även om själva saken inte prövades där eftersom det gått för lång tid.

Istället ska Chilesidan som i målet gått samman i ett kommanditbolag nu betala runt 50 miljoner kronor i rättegångskostnader. Men hur det ska kunna gå till är oklart, säger Chilesidans idag besvikna advokat Johan Öberg.