Sommarteater

Fäboden som blev vindkraftsby

Det är urpremiär i Baksjöliden, en liten by norr om Fredrika med 16 bofasta invånare. Från fäbod till vindkraftpark heter föreställningen.

– Vi tyckte det behövdes en berättelse om byns historia, säger John-Erik Fransson som skrivit manus tillsammans med Laila Engman.

Eftersom Baksjöliden bara har 16 bofasta invånare så har det krävts hemvändare och andra tillresta för att få ihop skådespelare och sångkör.

– Ibland har det varit litet svårt med repetitionerna eftersom alla är så utspridda.

Men nu är det premiärdags och allt är klart på scenen som är familjen Engmans gårdstun. Det blir en lättsam föreställning som lockar till skratt, lovar författarna/regissörerna, men det är också en historietrogen berättelse om en by som kom till när bönderna i byn Lögda blev för många och en av dem bosatte sig på fäboden.

– Så växte byn och blev stor - och så blev den liten igen, som så många andra byar, säger Laila.

– Där tror jag att många kan känna igen sig, även om man inte har anknytning till just Baksjöliden.

Den som besöker byn kan inte undgå att se vindsnurrorna på ett berg intill. Och fler ska de bli, två nya vindkraftparker är på gång. Hur tar då föreställningen upp den kontroversiella frågan om vindkraften?

– Vi kanske inte berättar hela sanningen, skrattar John-Erik.

– Vi tar inte ställning, det här ska ju vara lättsamt.

– Och vi vet ju faktiskt inte än vad vindkraften kommer att innebära, säger Laila. Så vi bara konstaterar att nu är vindkraftparken här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista