Flygolyckan i Umeå

Gav fel information om dödsolyckan

2:03 min

Två timmar efter flygplansolyckan gick Region Västerbotten ut med att alla nio personer omkommit i flygplanskraschen och att anhöriga var underrättade.

Klockan 16:09 i söndags gick Region Västerbotten ut med ett pressmeddelande om att alla i det kraschade flygplanet var döda. I pressmeddelandet stod "Samtliga personer har avlidit och anhöriga är underrättade".

Men alla var inte det vid det tillfället. Enligt uppgifter från polisen dröjde det sista dödsbudet till natten mot måndag.

Johan Thunberg är tjänsteman i beredskap och var stabschef vid Region Västerbotten efter olyckan. Han säger att beslutet att gå ut med informationen om de avlidna togs i samråd med polis, men att en kommunikationsmiss låg bakom beskedet att anhöriga också var underrättade.

– Vi trodde att vi fick en uppgift som väl antagligen polisen upplever att de inte gett oss,

– Det är ju också polisens uppdrag att underrätta anhöriga vid en sån här händelse, men från vårt håll så har vi inte gått med att det är bekräftat att alla anhöriga var underrättade innan vi hade gjort det, säger Malin Axroth, kommunikatör vid Polisen i Umeå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista