vård och omsorg

Överskott på bostäder för funktionsnedsatta

1:55 min

Storuman och Lycksele sticker ut. Det är två av de tre kommunerna i landet där det är överskott på särskilda bostäder för funktionsnedsatta.

Det är brist på särskilda bostäder för funktionsnedsatta i 6 av 10 kommuner i landet. Det visar siffror från Boverket som tidningen Hem och hyra redovisar.

I västerbottens län är läget lite bättre. Och i två av länets kommuner är det tvärtom överskott på bostäder för funktionsnedsatta: I Storuman och Lycksele.

– Med tiden har de som bott där blivit äldre. Nu kommer det inte in lika många, säger Roland Gustavsson (KD) som är ordförande i omsorgsnämnden i Storuman.

Bara tre av 290 kommuner säger att de har ett överskott på särskilda bostäder för funktionsnedsatta. Det är Storuman Lycksele och Vansbro i Dalarna.

Det vanliga är underskott på platser. 58 procent av kommunerna i landet säger att de har underskott. I Västerbottens län har sex kommuner underskott: Umeå Vindeln Vännäs, Skellefteå Robertsfors och Sorsele.

Sex kommuner i länet säger att de har en balans mellan tillgång och efterfrågan: Vilhelmina, Åsele Dorotea, Malå, Norsjö och Bjurholm.

Nordmaling har inte svarat på Boverkets enkät men när de fick frågan ett år tidigare var svaret att de hade en balans mellan tillgång och efterfrågan.

Storuman har haft drygt 20 platser med särskilda bostäder för funktionsnedsatta, nu har man 17.

– Det kommer att behövas ytterligare minskningar. Målet är att vi ska ha de platser som vi behöver. Även om man har en funktionsnedsättning så ska man ju ha ett värdigt liv, säger Roland Gustafsson.