#tystnaden

Region Västerbottens avtal kan gå emot yttrandefriheten

1:44 min

Personal får inte uttala sig negativt om Region Västerbotten för utomstående.

Dokumenten som P4 Västerbotten tagit del av dikterar villkor för de anställda. Bland information om arbetsmiljölag och LAS finns också en sida med rubriken "Vara lojal". Som andra punkt på sidan står "ej uttala sig negativt och skada AG (arbetsgivaren)".

I ett annat dokument står också att man inte ska "vända sig till utomstående med negativa uppgifter om AG och dess verksamhet".

Enligt Helena Meier, förbundsjurist på Sveriges Kommuner och Landsting kan det gå emot yttrandefrihetsgrundlagen.

– Man måste utföra arbetet på det sätt som arbetsgivaren har rätt att förvänta sig och som man är anställd för. Men man får säga precis vad man tycker om arbetsgivaren, inom såna ramar som inte är förtal eller liknande. Men uttala kritik mot arbetsgivaren får man göra, säger Helena Meier.

Daniel Strömberg som är förhandlingschef vid Region Västerbotten menar att informationen i dokumenten är korrekt, men påpekar att ett av avtalen har några år på nacken och att det nog hade formulerats annorlunda om det skrivits idag.

Min uppfattning är att det inte innebär att man är begränsad i sin yttrandefrihet.

Men enligt datumstämpeln från Region Västerbottens intranät Linda uppdaterades dokumentet med titeln "Anställningsavtalet" 19 september 2018 och är alltså knappt ett år gammalt. På frågan om vilken del av informationen som i så fall borde hade bytts ut har han inget svar.

– Det som framgår i det här är att man är skyddad av yttrandefrihet och att det är yttrandefrihetsgrundlagen som styr, säger Daniel Strömberg.

Så det som står om att "ej uttala sig kritiskt" går inte emot yttrandefriheten?

– Jag ser inte det du ser i det här. Det som framgår är att man är skyddad av yttrandefrihet och att man inte ska hota sin arbetsgivare. Min uppfattning är att det inte innebär att man är begränsad i sin yttrandefrihet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista