Receptet på äppelsalsa a la Erik

Här är ingredienser på en salsa med rönnbär och äpplen som passar till det mesta. Går att äta både kall eller varm.

Äppel och rönnbärssalsa:

Ingredienser:

3 mindre äpplen

1 färsk spansk chili

1 st gul Lök

3 st Vitlöks klyftor

Saft från 1 lime

2 dl Krossade tomater eller egenhackade tomater

2 msk vitt vins vinäger

1 st Grön paprika

1/2 dl Rönnbär

1 knippe koriander

2 msk farinsocker

Salt och peppar

Gör då här:

Skär chilin tunt och hacka paprikan grovt.

Hacka löken och vitlöken svetta dessa sedan i lite olja i en kastrull.

Slå på vinägern och limen och svetta i någon minut till, slå sedan i tomaterna och rönnbären, farinsockret och låt koka upp på svag värme i 15-20 minuter.

Hacka i koriandern och smaka av med salt och peppar.

Servera till en salt lufttorkad skinka gärna från Norrland.

Äpple och hjortron chutney:

Ingredienser

2 äpplen

1 dl hjortron

1/2 dl muscovadosocker

1 tsk vaniljsocker

2 krm kanel

1 msk kakao 70%

2 msk ättika

1 krm salt

Gör så här:

Kärna ur och tvätta äpplena, tärna dom sen i centimeterstora kuber.

Lägg samtliga ingredienser i en kastrull och koka ihop på svag värme i ca 20 minuter.

Smaka av med lite salt och ev lite mer socker beroende på hur söta äpplena är.

Servera till en hårdost från Norrland!

Äppel-tzatziki med örter:

Ingredienser:

1 äpple

2 dl yoghurt

1 tsk honung

2-3 vitlöksklyftor

1 knippe blandade örter (timjan, dill, rosmarin)

Salt och peppar att smaka av med

Gör så här:

Riv äpplena grovt och pressa ur saften.

Hacka vitlöken fint och blanda ner i yoghurten.

Blanda ner örterna och honungen smaka av med salt och peppar.

Servera till ett köttfärsspett gärna gjord på älgfärs eller lamm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista