Lyssnarberättelser

Renattacker och lyckliga slut när lyssnarna mötte vilt på vägen

2:08 min

Har du kört på vilt med ett fordon någon gång? P4 Västerbottens lyssnare berättar.

När höstens mörker infinner sig är det lätt hänt att missa vilt på, eller i närheten av, vägen. Många har någon gång mött vilt, vissa av oss har till och med haft oturen att krocka med ett djur.

Måd Östberg från Tärnaby kolliderade med en ren under en mörk vinterkväll. Som tur var fanns hjälpen närmare än hon hade kunnat ana.

– Vi var på väg upp till stugan då vi plötsligt hörde en smäll i sidan av bilen. Det visade sig att en ren hoppat rakt in i oss. Rätt vad det var kom en mötande bil som frågade hur allt gått. Det var en viltvårdare, tur nog, säger Måd.

Innan vi hann kontakta polisen så dök de också upp på platsen. Det här var alltså sen kväll i Västerbottens inland, det vimlar inte av varken viltvårdare eller polis, men just vid detta tillfälle fanns de i området.

En stund senare dök fler hjälpande händer upp.

– Innan vi hann kontakta polisen så dök de också upp på platsen. Det här var alltså sen kväll i Västerbottens inland, det vimlar inte av varken viltvårdare eller polis, men just vid detta tillfälle fanns de i området.

Även Kjell Willen från Ånäset var med om en ovanlig viltkrock för två år sedan.

– Mitt i natten, mellan Flarken och Robertsfors mötte jag en gång ett 20-tal renar. Jag stannade bilen en bra bit bort för att vänta på att de skulle gå över vägen. Men rätt som det var vände en ren och börja springa rakt mot mig, säger Kjell.

Alla som har sett filmen Lejonkungen, då Simba fastnar i en gnuflock, kan relatera till hur det kändes.

Han började backa bilen och såg då, till sin förvåning, hur hela renflocken kom springande rakt emot honom.

– Den största renen hoppade upp på motorhuven. När alla renar försvann så ringde jag polisen och berättade att jag blivit påkörd av en renflock. Det är ett minne jag aldrig glömmer, säger han och tillägger.

– Alla som har sett filmen Lejonkungen, då Simba fastnar i en gnuflock, kan relatera till hur det kändes.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista