Tåg i Västerbotten i topp över förseningstider

1:54 min

Länet har de tredje längsta förseningstiderna för tåg i landet. Enkelspår och många fjärrtåg är några orsaker, säger Viktor Finn, Trafikverket.

Nyhetsbyrån Siren har sammanställt statistik från Trafikanalys över persontågens punktlighet. När man tittar på den genomsnittliga förseningen för persontåg som var mer än 5 minuter försenade har Västerbotten den tredje längsta förseningstiden i landet: 35 minuter i snitt. Bara Norrbotten och Kalmar har längre förseningstid, 40 minuter vardera.

Det är självklart att vi inom branschen behöver jobba mer med det.

I norra Sverige är det till stor del enkelspår vilket är en del av anledningen, enligt Viktor Finn som arbetar vid Trafikverket och är programchef för projektet Tillsammans för Tåg i Tid.

Han berättar att tågtrafiken är så tätt schemalagd att när ett tåg blir sent ökar risken att förseningen ökar ytterligare eftersom det då också krockar med ett annat tågs tidtabell.

– Om det är ett dubbelspår finns en annan möjlighet att köra ikapp förseningen eftersom du förhoppningsvis inte har ett annat tåg framför dig då, säger Viktor Finn.

Inom branschen finns ett mål om att 95 procent av tågen ska avgå inom fem minuter från avsatt tid. I Västerbotten når bara 77 procent upp till det målet.

– Det är självklart att vi inom branschen behöver jobba mer med det, säger Viktor Finn och fortsätter.

– Det är därför vi har branschsamarbetet eftersom en aktör kan inte lösa de här frågorna utan det är alla i järnvägsbranschen tillsammans som är nyckeln.