Året efter valet

Hon var förstanamn i valet – nu jobbar hon som tjänsteman

1:51 min

Tidigare kommunalrådet Gaby Bisping stod som förstanamn för Dorotea Kommunlista inför valet 2018. Nu är hon socialchef – och fortfarande medlem i partiet.

Anledningen till Gaby Bispings val att lämna politiken är valresultatet, berättar hon. I valet till kommunfullmäktige 2018 fick Dorotea kommunlista 18,5 procent av rösterna. Men när alla andra partier i fullmäktige, utom Sverigedemokraterna, gick ihop i en bred koalition stängde man i praktiken ute DKL.

– Jag kände att jag måste fundera hur jag vill gå vidare, om jag vill satsa mer på politiken eller om jag ska göra något annat, säger hon.

Sedan januari i år arbetar hon i stället för Dorotea kommun som socialchef. Engagemanget i politiken är pausat, men hon är fortfarande medlem i DKL. Det lokala partiet har varit en maktfaktor i kommunen sedan början av 2000-talet och har tidigare varit Sveriges största lokala parti. Förra mandatperioden hade de nästan 40 procent av rösterna.

Jag hoppas att partiet överlever den här mandatperioden.

Men det senaste valet blev ett hårt slag för partiet som inte haft så mycket aktivitet över huvud taget sedan dess.

– Luften har gått ur på något sätt. Partiet känner sig lite handlingsförlamat, säger Gaby Bisping.

Vad tror du om den framtida rollen för Dorotea kommunlista?

– Jag hoppas att partiet kommer att överleva den här mandatperioden. Men det kommer krävas mycket för det.

Finns det något problematiskt i att du är tjänsteman samtidigt som du är medlem i partiet?

– Det skulle det finnas om jag varit aktiv i politiken. Jag är kvar i partiet och har kvar min plats i fullmäktige, men jag har meddelat partiet att jag har det vilande just nu. Jag måste visa min lojalitet mot arbetsgivaren och skulle känna mig jävig om jag satt på tjänstemannasidan och samtidigt var politiskt aktiv, säger Gaby Bisping.