Mordet på Ålidhem

Sonen mördades i studentrum – mamman nekas ersättning

0:45 min

Mamman till den mördade 27-åringen skulle enligt domen fått 105 000 kronor, men Brottsoffermyndigheten nekar till utbetalning.

Den 27-årige mannen knivmördades på sitt studentrum i Umeå i april i fjol. En då 30-årig man dömdes till 17 års fängelse för mordet.

Mannen dömdes också att betala skadestånd till mamman på 105 000 kronor för inkomstförlust, sveda och värk samt kränkning och begravningskostnader.

Brottsoffermyndigheten har nu tagit ställning till om mamman kan få statlig ersättning istället för skadeståndet, så kallad brottsskadeersättning*.

Men Brottsoffermyndigheten nekar till att låta staten stå för betalningen och hänvisar till att sonen utsatte sig för ökad risk då mordet lär ha skett i samband med en narkotikaaffär.

Dödsboet nekas också ersättning från Brottsoffermyndigheten för den begravningskostnad som även ingick i skadeståndet till mamman.

*”Om en dömd gärningsperson inte kan betala skadeståndet och du inte har någon försäkring som täcker skadan, kan du i vissa fall få ersättning från staten. Sådan ersättning kallas brottsskadeersättning”, skriver Brottsoffermyndigheten.