Kritik mot subventionering av vattenkraft

Det är inte säkert att en vattenkraftutbyggnad av Vojmån kan subventioneras av så kallade elcertifikat. Kritiken mot att subventionera småskalig och nybyggd vattenkraft är stark.

Miljöminister Lena Sommestad vill se över systemet med elcertifikat så att bara effektivisering av befintlig vattenkraft kan få en subventionering,

Vattenfall utreder en tunnel från Vojmsjön till Stalon som skulle tömma Vojmån på en hel del vatten. Om projektet kan räkna med elcertifikat blir det lönsammare och lönsamheten är förstås avgörande för om det ska bli av.

Miljöministern känner inte till Vojmåprojektet men är väl insatt i systemet med elcertifikat och att det av vattenkraftsmotståndare kallats för subventionerad miljöförstöring. Elcertifikaten går ju ut på att öka användningen av förnyelsebar energi och pekar inte ut vattenkraft i sig, säger miljöministern till P4 Västerbotten. Hon är skeptisk till att nya älvssträckor byggs ut och om certifikaten ska gälla nybyggnad ska det vara effektivisering av befintliga kraftverk.

Så det blir en bedömningsfråga om Vojmåprojektet ska räknas som effektivisering av Stalons kraftverk eller om det ska räknas som utbyggnad av en örörd Vojmå. Sådant kan bara tillåtas i undantagsfall, säger Lena Sommestad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".