Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Svårt klara garantin för ortopedi i Skellefteå

Skellefteå kommuns svårigheter med att ta emot äldre utskrivna från sjukvården gör det svårt för sjukvården att klara vårdgarantin. Vårdavdelningarna blir fulla av färdigvårdade.

Kirurg och ortopedmottagningen vid Skellefteå Lasarett har stora överbeläggningar och får svårt att leva upp till målet om 3 månaders vårdgaranti.

Det beror på Skellefteå Kommuns svårigheter att ta emot äldre utskrivningsklara patienter. Under 2004 tog kommunen emot c:a 500 utskrivningsklara äldre patienter från Skellefteå Lasarett och under 2005 väntas den siffran fördubblas.

Det här sätter stor press på kommunen som samtidigt är inne i en fas med att lägga ner äldre boenden, den så kallade strukturomvandlingen. Enligt kommunen så har ingen annan jämförbar kommun i landet liknande situation.

Den konsult som kommunen anlitat anser att Landstinget gör patienterna utskrivningsklara för att få loss vårdplatser och klara den nationella vårdgarantin.

Men det avvisar verksamhetschefen Ulla Ottosson, chef för kirurg och ortopedavdelningen vid Skellefteå Lasarett

En orsak till att Skellefteå lasarett behandlar allt fler äldre patienter kan vara att Skellefteå kommun inte har en utbyggd hemsjukvård kvällar och helger.

Därför planeras ett helgteam med en distriktsköterska från Landstinget och en kommunal undersköterska båda kopplade till Landstingets telefonrådgivning. För att klara situationen så har Skellefteå kommun öppnat 34 boendeplatser.

Dessutom ska den kritiserade strukturomvandlingen utredas och tidsplanen eventuellt bromsas upp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".