Umeåbussar föreslås köra som idag

Busstrafiken Öst på stan i Umeå bör köra som den kör idag. Det föreslår tjänstemännen på Umeå kommuns trafikkontor efter att ha gjort en utredning under hösten. Politikerna ska diskutera och eventuellt besluta om förslaget på fredag 16 december.

Bussarnas väg idag är utmed Skolgatan till Fabriksgatan och ner till Storgatan. Nattetid kommer bussarna att köra som i dagens morgon och kvällstrafik med en del av vägen längs Kungsgatan mot lasarettet. Landsbygdstrafiken skall gå Skolgatan fram och svänga ut ur centrum via Nytorgsgatan vid Minervaskolan, också som idag.

Det är den här sträckning som många har protesterat mot främst på grund av bullerproblem och de äldre husens miljö, men gatukontoret och trafikkontoret har vägt det mot bussarnas tillgänglighet, liksom luft och bullerproblem vid andra sträckningar.

I tjänstemannaförslaget, som är ett arbetsmaterial fram till sammanträdet med Nämnden för samhällsbetalda resor, står också att kommunen inte bör bidra till bullerdämpning annat än i sovrummen utmed bussarnas väg där bullret är som störst.

Nämnen för Samhällsbetalda resor sammanträder nästa fredag den 16 december för att eventuellt besluta som förslaget ser ut. Men det kan bli ”utred igen”.

Reporter Tommy Engman

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".