Hopp om minskad brist på specialistsjuksköterskor

Nu har trenden vänt, och det är fler som är intresserade av att utbilda sig till anestesi, operations- och ambulanssjuksköterska. Glädjande nyheter för operationscentrum i Umeå, som haft höga kostnader för inhyrda operationssjuksköterskor.

I flera år har universitetsjukhuset i Umeå haft svårt att rekrytera specialistutbildade sjuksköterskor.

Men trenden tycks nu ha vänt när det gäller utbildningar inom akutsjukvården, säger Gunvor Lövgren, biträdande prefekt instutionen för omvårdnad vid Umeå universitet.

- Till specialistutbildningar som anestesi, operations- och ambulanssjuksköterska är det fler sökande än på mycket länge, säger Gunvor Lövgren.

För operationscentrum där kostnaden för inhyrda operationssjuksköterskor varit mycket hög under det senaste året så ser läget något ljusare ut, det säger Gunda Höckenström biträdande verksamhetschef vid operationscentrum.

- Minst två nyutbildade operationssjuksköterskor börjar under våren, det säger Gunda Höckenström.

Det är även många sökande till att utbilda sig till röntgensjuksköterska, något som är positivt för en verksamhet som länge haft svårt att rekrytera sjuksköterskor och som påverkat möjligheten att kalla fler kvinnor till mammografi.

Hösten 2004, när enheten började anlita bemanningsföretag, var kostnaden 213 000 kronor mot närmare 3 miljoner (för enbart operationssjuksköterskor) fram till i december i år.

Reporter Inga Korsbäck

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".