Jägare på kurs för att läsa åldern i älgkäkar

Den som jagar på Sveaskogs mark måste nu rapportera in ålder och vikt på fällda älgar. Det är viktigt för att kunna få fram en livskraftig älgstam. Jägare i inlandet har fått gå en kurs hos Sveaskog för att lära sig hur man läser av åldern på älgens käkben.

Bandsågen gick varm, för deltagarna på kursen hade med sig egna käkar från fällda älgar, och under en hel dag fick de instruktioner av Eric Andersson, forskare vid Sveriges Lantbruksuniversitet om hur man på bästa sätt gör en åldersbestämning med hjälp av den itusågade käken.

Statistiken räknar Sveaskog med att kunna börja använda redan i februari-mars nästa år då samråd om nästa års tilldelning av älg inleds. Det blir inget komplett underlag men är ändå bättre än tidigare år då det inte funnits något underlag alls säger Ingrid Sandström, upplåtelseansvarig vid Sveaskog i Västerbotten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".