FOI riskerar flytt till Stockholm

Det finns risk för att FOI - Totalförsvarets forskningsinstitut - i Umeå med 175 anställda kommer att bantas kraftigt, eller flyttas till Stockholm. Detta sedan en enmansutredare i november föreslagit att FOI:s budget i Umeå, Stockholm, och Linköping ska bantas med 425 miljoner kronor.

Framtiden är svajig konstaterar Eva Larsson som representerar ett av facken vid FOI, Statsanställdas förbund.

- Det är ungefär 30-40 procent av vår budget, och hur stor del av det som drabbar oss i Umeå det vet vi inte än.

Vad har du för tankar om framtiden för FOI i Umeå?

- Jag försöker tänka positivt, att vi kan lobba för att vi får mer civila uppdrag och mer jobb på det sättet, säger Eva Larsson.

Utredningen är nu ute på remiss fram till i mars, och sedan ska regering och riksdag ta ställning till frågan. Kanske finns besked till hösten 2006. Men redan nu har FOI fått in färre beställningar och vid årsskiftet finns risk för att 16 personer förlorar jobbet vid FOI i Umeå. Men de förhandlingarna är ännu inte klara.

I augusti i år flyttade FOI:s avdelningar i Stockholm in under samma tak i Kista, och då blev det samordningsvinster där säger Eva Larsson. En av de risker hon ser är att FOI i Umeå flyttas till Stockholm.

- Det är ganska kostsamt för myndigheten att ha oss utspridda över landet. Blir vi då färre är det ganska enkelt att flytta oss till Stockholm.

Reporter Agneta Johansson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".