Föräldrar kräver förskola i Överboda

Det behövs en förskola i Överboda, utanför Umeå . Det anser ett 50-tal föräldrar och barn som idag på förmiddagen samlats utanför stadshuset i Umeå för att överlämna ansökningar om förskoleplats i Överboda.

I dag finns det enligt föräldragruppen 23 barn som behöver barnomsorg och ytterligare 10 barn kommer att behöva plats under 2006.

-  Det är ju minst 7-8 kilometer till närmaste förskola, säger föräldern Carolin Jonasson och framhåller att det är barnen som drabbas.

- Då man ska hem på kvällen då somnar de i bilen och så ska man försöka väcka upp dem och så är den kvällen förstörd.

Lennart Jonsson, utvecklingsledare på förskolan, vill inte ge några löften om en förskola i Överboda utan han vill avvakta den lokalutredning av förskola och grundskola som som just nu pågår och som ska ge en översyn över vilka lokaler som kommunen har behov av i framtiden. Men inför 2009 finns ett behov av 70 nya förskoleavdelningar så det är inte uteslutet att Överboda får en förskola säger han.

- Sedan är det upp till politikerna att fatta beslut om det är riktigt utifrån ekonomin att bedriva endast en förskola i en by, säger Lennart Jonsson på skolkontoret.

Reporter Eva-Lena Hörnfeldt