Snöhvit slukar byggnadsarbetare

Det stora gasprojektet Snöhvit i Finnmark utanför Hammerfest i Nordnorge är snart igång. För att klara bygget av Snöhvit kommer det att krävas arbetskraft från hela norden.
Curt Tillander vid Länsarbetsnämnden säger att han nu kommer att informera arbetsförmedlarna i länet om möjligheten till jobb. Det var i fredags som EFTAS övervakningsorgan ESA - godkände dom nya skattereglerna för projektet. Trots att miljöorganisationen Bellona tänker driva frågan till EFTA-domstolen så har bolagen Statoil, Norsk Hydro och Fransk Gas beslutat att sätta igång projektet idag, enligt uppgift från NRK i Tromsö. Till P4 Västerbotten säger Curt Tillander att det bland annat är maskinförare, svetsare, rörläggare och betongarbetare som kommer att behövas. Lönen är mycket förmånlig, 500 000 svenska kronor om året och bara 25 procent skatt. Dessutom ingår fri bostad och fria hemresor. 2006 ska produktionen av gas vara igång.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista