Busschaufförerna får inget för senare pension

Det har blossat upp en strid kring 13 busschaufförer som kör Ultras bussar i Umeå. Nu kör de för Polarbuss men i juni nästa år tar Connex tar över och då förlorar busschaufförerna den förmånliga möjligheten att gå i pension vid 63 i stället för 65.

Busschaufförernas fack, Kommunal, trodde att de hade en uppgörelse i hamn med Polarbuss så att de 13 busschaufförerna skulle kompenseras för att de får jobba två år extra.

- En halv månadslön för varje månad de förlorar. Det skulle vara en utbetalning nu i december och en i januari, säger Peter Eriksson hos Kommunal.

Men den uppgörelsen var inte förankrad hos Polarbuss ordförande socialdemokraten Everth Gustavsson, och nu ser det ut som att de 13 busschafförerna inte får någon kompensation alls.

Everth Gustavsson hänvisar till att han följer gällande avtal mellan arbetsgivare och fackförening. Han förstår chaufförernas besvikelse, men säger att det hela är en konsekvens av att Polarbuss förlorade upphandlingen.

- Jag har fått ett löfte, vi har avsatt pengar till tidigare pensionsålder av det som skulle kunnat varit min lön, säger Krister Rydberg som har jobbat hos Polarbuss sedan 1989.

- Sedan är man bara blåst på det rätt upp och ner, när man ska börja ta ut det.

Reporter Agneta Johansson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".