Skolnedläggning bygger in segregation

Beslutet att lägga ner Ålidhemsskolan i Umeå kritiseras nu bland annat för att bygga in segregation och missgynna Ålidhemsområdet. Tvärtom tycker nämndens socialdemokratiska ordförande Margareta Rönngren att Ålidhem gynnas av att Kolbäcksskolan kan fungera som en samlingspunkt.

Det var en oenig politisk nämnd som igår gick till beslut om att lägga ner Ålidhemsskolan i Umeå. Det var endast centern och socialdemokraterna röstade ja, vilket förvånar nämndens socialdemokratiska ordförande Margareta Rönngren.

- Jag hade faktiskt hoppats att vi hade fått större enighet. De diskussioner vi haft tidigare i arbetsutskottet det visar något helt annat.

En invändning från andra partier var att det bara blev 20 dagar mellan förslagen lades och att man skulle ta ställning till dem, men den kritiken avvisar Margareta Rönngren.

- Nej, det köper jag inte. Jag har aldrig varit med om så lång process och bra process som vi haft i det här ärendet.

Moderaterna och kristdemokraterna röstade nej till förslaget medans övriga partier menade vill ha mer tid på sig innan man tog ställning och pekade på att förslaget kunde försvåra integrationen.

- Man har tillmötesgått Sofiehemsföräldrarnas önskemål, den delen av Tomtebo - det är absolut inte alla - som tycker att de måste ha ett eget högstadium 750 meter ifrån. Alla resursstarka grupper tillgodoser man, och Ålidhem får ta det som är kvar, säger Tamara Spiric vänsterpartiet.

Reporter Karin Grönberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".