E4:an stängdes efter bombhot

E4:an vid Kåge stängdes av i nästan sex timmar efter att en man hotat att han hade sprängmedel i bilen. Bilen har nu förts undan för teknisk undersökning, och trafiken har släppts på igen.

- Bombgruppen från Luleå har varit ner och tittat på det här och de hittade dynamit i bilen, berättar Ann-Sofie Sundberg, vakthavande polisbefäl i Västerbottens län.

Strax efter 10 igår kväll fick polisen in tips om en bil som körde konstigt och en patrull fick stopp på bilen här, på E4:an strax söder om Kåge.

Föraren, en man i yngre medelåldern, misstänktes vara drogpåverkad och skulle föras till polisstationen för provtagning. Då hotade han med att han hade sprängmedel i bilen.

Polisen spärrade av hela E4:an och kallade på bombtekniker från Luleå som undersökte bilen under natten. Den visade sig innehålla sprängmedel i form av dynamit.

Bilen har förts undan för fortsatt teknisk undersökning under dagen och trafiken på E4:an kunde släppas på igen strax före halv 4 i natt. Det har gått förhållandevis bra med trafiken, säger Ann-Sofie Sundberg, eftersom det var natt och inte så mycket trafik.

- I inledningsskedet har väl några långtradare hamnat fel när man inte har förstått den beskrivning som gavs. Oturligt nog så har då Vägverket med sin extrapersonal som åkte ut för att hjälpa oss att skylta om här så har de hamnat bakom en långtradare som blockerade hela vägen så de blev ju fast. Men det har löst sig bra ändå, säger Ann-Sofie Sundberg, vakthavande polisbefäl i Västerbottens län.

Föraren är anhållen men brottsrubriceringen är inte klar ännu, polisen vill först se provsvar på mannen och vad som egentligen fanns i bilen. Mannen är känd av polisen, men de vill inte säga om han är från länet.

Reporter Jessica Dhyr

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".