Alternativ jul i Skellefteå

Sedan 80-talet ordnas en gemensam julafton i Skellefteå för de som inte vill sitta hemma. Mellan 300 till 400 människor brukar samlas i ungdomsgården E4:ans lokaler, där det vankas mat, godis och Kalle Anka förståss.

- Vi försöker skapa en famlijekänsla och ge en möjlighet att träffa nya människor så att man inte behöva sitta ensam på julafton, säger Jens Nyman, en av arrangörerna.

Många kommer tillbaka år efter år och en del ringer redan under hösten för att försäkra sig om att det verkligen blir av igen. Traditionen från slutet av 80-talet har vuxit sig stark hos många skelleftebor.

Men däremot minskar intresset från företagen att skänka mat och julklappar till det alternativa julfirandet

- Man är inte lika givmild, tyvärr. Och det kan jag förstå, företagen blir större och konkurrensen bara hårdare och hårdare, säger Jens Nyman. Det finns ju alltid en viss risk att den alternativa julen blir inställd och betyder att 350 människor får sitter ensam hemma på julafton, säger han

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".