Kallt väder och god vilja räddar odlingen

En engångsåtgärd för att visa god vilja, så motiverar Vattenregleringsföretagens vd beslutat att minska vattenflödet så att isen kunde lägga sig på älven vid fiskodlingen. Att det blev så kallt att isen kunde frysa snabbare var en viktig faktor.

Det är av ekonomiska skäl som som Vattenregleringsföretagens vd Anders Lindh tidigare sagt nej till ett stopp. Att företaget nu ändå går laxodlarna till mötes betyder inte att de ändrat sig i sak.

- När det gäller den här fiskodlingen så anser ju inte vi att vi har något ansvar för den odlingen, säger Anders Lindh. Det här gör vi ju av goodwill.

Det finns också en överenskommelse mellan företagen om förebyggande arbete.

- De lovar att vidta rimliga åtgärder för att undanröja riskerna för att det ska uppstå sådana här situationer.

Vad som händer i framtiden vågar Anders Lindh inte sia om. Men om vädret skulle försvåra isläggning fler gånger lovar han inga fler stopp eller minskningar i vattenflödet.

- Det här är av engångskaraktär. Jag bedömer det som att vi gör det här en gång och inte fler gånger.

Företaget har också gjort ett överslag på vad det kostar att minska vattenflödet under tiden mellan natten mot tisdag och onsdag morgon.

- Mellan fyra och fem miljoner kronor skulle jag tro att det ligger på, säger Anders Lindh, vd för Vattenregleringsföretagen.

Reporter Lillemor Strömberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".