DNA-tester ska hjälpa polisen

Efter årsskiftet träder den nya DNA-lagen i kraft. Den innebär att alla som misstänks för brott som kan leda till fängelse ska lämna ett DNA-prov till polisen. Det här gör att polisens tekniker och utredare får större möjlighet att få bättre träffsäkerhet i sina utredningar.

- För vår del innebär den nya lagen att vi får större möjlighet att säkra DNA-jämförelseprov från en större mängd som är misstänkta för brott. I slutänden kommer det att leda till att vi kommer att kunna lösa fler brott med hjälp av DNA, säger Urban Johansson, kriminaltekniker vid Umeåpolisen.

Justitiminister Tomas Bodström har skärpt till DNA-lagen från och med årsskiftet. Orsaken är att DNA-tekniken under årens lopp blivit enklare och billigare. Nu kommer det att räcka med ett salivprov som poliserna själva kan ta, förr var det ett blodprov som en sjuksköterska tog. Tomas Bodströms förhoppning med den nya lagen är att fler brott ska kunna klaras upp. Även så kallade vardagsbrott som stölder och inbrott.

Fler dömda kommer att finnas i polisens DNA-register framöver. För polisen kommer nu att kunna samla DNA från fler personer än tidigare. Hittills har man bara fått ta prover från personer som misstänkt för brott som kan ge två i i fängelse. Från och med årsskiftet räcker det med att personen kan dömas till fängelse - om det så bara är för en månad.

Kritikerna menar att det här är ytterligare ett steg mot att ”storebror ser dej” ännu mer. Men Urban Johansson tror inte att det finns en sådan risk med det här:

- Det här är en sifferkod. Själva provet går i soporna efter en tid och då är det bara en sifferkod. Man kan inte aktiv göra något med det här provet annat än att använda sifferkoden för att identifiera en person. Man vet ingenting om deras personlighet eller så. Den talar blott om för oss om det är en man eller en kvinna och den unika koden för den personen, säger han till P4 Västerbotten.

Reporter Erika Åberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".