Oklara villkor för bäruppköpare

Reglerna då det gäller vem det är som att betrakta som arbetsgivare och då också är skyldig att betala arbetsgivaravgift inom bärbranschen är luddiga. Det tycker bäruppköpare i länet.

I bärbranschen finns många olika aktörer och det är inte så att det är en viss grupp som hamnar i gruppen arbetsgivare - det kan vara olika.
Örjan Berglund har hållit på som både uppköpare, researangör och boendeuthyrare i 20 år. Han har försökt att få reda på vad det är som gäller för hans företag:

- Då vi har frågat någonting skriftligen har vi fått svar att ”de svar vi kommer att ge är det inte säkert att de är korrekta”. Sen har det kommit ett svar. Det här innebär att vi inte kunnat lita på något svar vi fått. Ingen vet hur vi ska agera, inte ens på Skatteverket vet man det, säger han till P4 Västerbotten.

- De vet innehållet i det här. Om vi och branschorganisationerna inte kunnat förmedla det här fullt ut till de enskilda företagen så är det helt enkelt en informationsmiss, säger Rolf Vingemar, skatteintendent.

Frågorna är många hos bärföretagen och upprördheten är stor bland företagarna. Efter att ha pratat med några av länets bärföretag är bilden den att många inte vet om de vågar köpa bär till sommaren. Vissa är rädda för att deras företag ska hamna i konkurs, andra är rädda för att de ska göra fel och på så sätt bli kriminella.

Inom den här branschen finns det olika typer av företag: ett som ordnar resor och bjuder in thailändare till länet, ett som ordnar med boende för dem eller så kan det enbart vara bäruppköpare. Och det kan variera vilket av företagen det är som är att betrakta som arbetsgivare. Från Skatteverket kan man inte ge ett entydligt svar på frågan vem det är som är arbetsgivare eller inte.

- Det kan jag svara på att det kan jag inte svara på. Det är en prövning som gjorts i varje enskilt fall så man måste titta på varje enskilt beslut, hur man motiverat det här ställningstagandet. I varje beslut finns en motivering till varför man anser ett företag vara arbetsgivare i det här avseendet, säger Rolf Vingemar.

* P4 Västerbotten:
- Så det kan vara olika? Ibland kan det vara köpare och ibland är det.....

* Rolf Vingemar:
- Det kan vara olika - ja! Det beror på hur man lagt upp det inom varje region och inom varje koncern.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".