Fler onyktra omhändertas av Umeå-polisen

Nästan alla alltför berusade, som Umeå-polisen tar hand om, hamnar i polisens arrest för tillnyktring.

-  Detta trots att de egentligen, enligt lagen, borde får vård på lasarettet, säger vakthavande befäl Dan Andersson i Umeå.

-

- Samhället har gett upp att försöka hjälpa de som har de allra största alkoholproblemen, säger Dan Andersson ogillande.

Och de som omhändertas på grund av berusning blir allt fler.  Under det år som nyss slutade tog polisen i Umeå med kranskommuner hand om över 1.200 personer, som var så berusade att de bedömdes vara farliga för andra eller sig själva. Det är 200 fler än under 2004. Och dessutom är de fler än de 1.000 personer, som polisen i fjol grep som misstänkta för brott.

Att polisen skjutsar bara ett till fåtal av de alltför onyktra till tillnyktringsenheten på sjukhuset beror på att den öppnar först klockan fyra på eftermiddagen. Och dessutom är många för stökiga för att vården ska vilja ta emot dom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".