Big-härvan flyttar utomlands

I en reklamkampanj lovade elektronikföretaget Big i Umeå alla pengarna tillbaka till kunderna efter tio år. Fjorton år senare väntar kunderna fortfarande på pengar. Nu har hovrätten bestämt att tvisten mellan den svenska elektronikkedjan och försäkringsbolaget på Isle of Man inte ska avgöras i svensk domstol.

Totalt väntar cirka 5000 personer i Sverige på cirka 60 miljoner kronor. Chansen att få tillbaka utlovade pengar tillbaka minskar.

Efter 14 år har Hovrätten i Övre Norrland beslutat att tvisten mellan företaget Big och det försäkringsbolag på Isle of Man som skulle betala tillbaka pengarna, inte kommer att avgöras i Sverige.

- Vi håller ju på att vara härdade men det visar ju hur mycket sådana här löften är att visa på. Det var alldeles för bra för att vara sant, säger Berit Österlund i Åkullsjön, en dem som handlade för 14 år sedan.

- Gubben min säger att om vanliga människor hade gått ut med försäkran och löften då hade man ju blivit lynchad om man inte hade hållit det.

Advokat Björn-Anders Feijen som är likvidator i Big vill inte uttala sig, men skriver i ett pressmeddelande att han är utomordentligt överraskad över att hovrätten valt att avvisa Bigs talan. På frågan vad som händer nu svarar advokat Björn-Anders Feijen att han kommer att undersöka alla tänkbara möjligheter att finansiera ett överklagande till Högsta domstolen, och titta på andra vägar att åstadkomma skadereglering eller utfå annan ersättning. Lyckas inte detta, säger Björn-Anders Feijen, så ska han ta ställning till vad som ska ske med Big.

- Det skulle hedra dem om det fungerar, men det finns väldigt mycket kryphål här i världen, säger Berit Österlund i Åkullsjön.

Reporter Eva- Lena Hörnfeldt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".