Sex Sorselestugor på plats i Pakistan

Sex av de timrade stugor som skickats från Sorsele till jordbävningsdrabbade i Pakistan är nu framme. Det berättar läkaren Saeed Isaksson Stammler, som dragit igång hjälpsändningen, och nu finns på plats i Balakotområdet i Pakistan.

Nu hoppas hon att stugorna ska monteras så fort som möjligt, med hjälp av bland andra Elenor Jakobsson från Sorsele, som åker till Pakistan idag.

Det är viktigt att få hjälp att komma igång med vardagslivet igen efter katastrofen, säger Saeed Isaksson Stammler. Hon arbetar som överläkare i psykiatri och har anknytning till Pakistan. Så när beskedet om jordbävningen kom funderade hon vad hon själv skulle behöva för hjälp om hon varit en av de drabbade mödrarna. Svaret var rejält tak över huvudet och nu, några månader senare är hon i alla fall en bit på väg mot målet, som är ett tusen stugor med kamin och sängplats från Sorsele till Pakistan. Sex stycken är hittills på plats.

Saeed Isaksson Stammler är nu på plats för att se till att hjälpen hamnar där den ska. Kvinnor har inte någon hög status här, säger hon, och vill därför se till att de får behålla sina små hus när hjälparbetarna har åkt hem.

Bemötandet från Pakistans regering har varit mycket bra, säger Saeed Isaksson Stammler. När nu fler svenskar, bland annat från Sorsele, kommer fram i slutet av veckan för att montera timmerstugorna så kommer de att ha hjälp av frivilliga.

Reporter AnnaLena Forsberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".